Ministerstvo školstva poskytne príspevok na testovanie či ochranné pomôcky takmer 150-tisíc zamestnancom škôl

  • Foto: TASR 
  • Dátum: 25.11.2021

Prezenčná výučba v školách a to, že sa školy plošne nezatvárajú, je možné len vďaka vysokej zaočkovanosti učiteľov a zamestnancov škôl. Ministerstvo školstva preto poskytne finančný príspevok pre takmer 150-tisíc zamestnancov škôl alebo školských zariadení v prenesenom výkone štátnej správy aj v originálnych kompetenciách. Použiť ho môžu na dezinfekciu, testy či iné ochranné pomôcky.

minister školstva Branislav Gröhling

 „Pre nás je veľmi dôležité, že sa neobmedzuje chod škôl a že je pri dodržaní všetkých preventívnych opatrení zabezpečená prezenčná výučba pre žiakov,“ povedal minister školstva Branislav Gröhling. Napomohla tomu aj vysoká zaočkovanosť učiteľov a zamestnancov škôl, ktorá je na úrovni 68,1 percent, počet zaočkovaných detí od 12 – 18 rokov predstavuje 25,6 percenta.

„Rozhodli sme sa už teraz pomôcť školám a finančne ich podporiť, aby zabezpečili pre svojich zamestnancov potrebné ochranné pomôcky, testovanie alebo dezinfekciu,“ priblížil Gröhling.

Finančný príspevok v sume 4 381 980 eur bude prerozdelený medzi 2744 zriaďovateľov. Z nich môžu pre zamestnancov škôl zabezpečiť osobné ochranné pomôcky, dezinfekčné prostriedky alebo testovanie. „Celkovo to vychádza, že takouto formou bude podporených 146 066 zamestnancov, čo je 30 eur na jedného zamestnanca,“ uzavrel šéf rezortu školstva.