Rezorty školstva a práce podporia základné umelecké školy 20 miliónmi eur

V dôsledku koronakrízy sa v mimoriadne zložitej situácii ocitli aj mestá a obce. Tie sú najväčšími zriaďovateľmi základných umeleckých škôl, ktoré taktiež zápasia s nedostatkom finančných prostriedkov. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR sa rozhodli spoločne vyčleniť 20 miliónov eur. Príspevok pochádza zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Ľudské zdroje na roky 2014 – 2020.

minister školstva Branislav Gröhling

Po podpore udržania zamestnanosti v materských školách tak bude podporená aj udržateľnosť zamestnanosti pedagogických a nepedagogických zamestnancov v základných umeleckých školách. „Minulý rok sme na udržanie miest v materských školách vyčlenili finančný balík 60 miliónov eur. Už vtedy sme hľadali cesty, ako pomôcť aj základným umeleckým školám. Na udržanie miest sme v spolupráci s rezortom práce dokázali nájsť 20 miliónov eur,“ priblížil minister školstva Branislav Gröhling.

Zároveň, dodal, že považuje za dôležité, aby sa okrem klasického vzdelávania žiakov, podporoval aj rozvoj záujmov, nadania a talentu mladých ľudí. „Na to by sme nemali zabúdať ani v čase koronakrízy. Nechceme, aby koronakríza a s ňou spojený pokles podielových daní ohrozili rozvoj talentu mladých ľudí, a preto sme presadili tento projekt,“ doplnil.

Táto finančná pomoc bude realizovaná formou národného projektu Podpora udržania zamestnanosti v základných umeleckých školách. V gescii ho má rezort práce. Cieľom projektu je úhrada príspevku časti mzdy zamestnanca vo výške 80 % hrubej mesačnej mzdy. Jeho maximálna výška predstavuje 1 100 eur na jedného zamestnanca na mesiac. Táto kompenzácia je za obdobie trvania mimoriadnej situácie od 13. marca do 30. júna 2020. Čiže odo dňa zákazu prevádzky zariadení, vrátane zariadení pre deti, na základe Opatrenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pri ohrození verejného zdravia č. OLP/2576/2020, v záujme ochrany života a zdravia detí, žiakov a zamestnancov škôl.

Podporených bude môcť byť až 6 192 zamestnancov a 716 základných umeleckých škôl (vrátane elokovaných pracovísk). O finančnú pomoc budú môcť žiadať základné umelecké školy s právnou subjektivitou a zriaďovatelia, ak ZUŠ nemá právnu subjektivitu, od 1. marca 2021 do 30. júna 2021 výhradne cez slovensko.sk.

Finančný príspevok bude poskytovať miestny príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, v ktorého územnom obvode zriaďovateľ a zamestnávateľ udrží pracovné miesta alebo iný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny určený Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny.